IRSKÉ LETOKRUHY

Rozlučkové DVD s Irskými letokruhy

Připravujeme pro vás DVD s Irskými letorkuhy.
Více v aktualitách.


Divadlo v Celetné
Celetná 17,110 00 Praha 1


 

Banshee | Sidhe | Leprikón | Samhain | Imbolc | Beltaine | Lughnasadh


Leprikón

Leprikóni, malí skřítkové, v jejichž blízkosti možná najdete ševcovské kladívko, židličku a pár malých botiček, jsou ševci irské pohádkové říše, nejlepší ševci široko daleko, kteří dělají botičky z nejjemnější kůže. Můžete je zahlédnout, jak soustředěni na práci spravují nějaké víle, skřítkovi nebo rusalce rozbitou botu. Jsou to veselí skřítkové, trochu škodolibí a potměšilí, ale vždycky dobře naložení a velmi mazaní. Nejsou ani metr vysocí, za to se ale pyšní krásným zeleným kabátkem, kloboukem a botkami s velikými stříbrnými sponami.
Leprikóni sbírají zlaté mince, které střádají do hliněných hrnců. Od pradávna se lidé snaží malého skřítka polapit, aby jim řekl, kde je jeho zlato ukryto. To se však může podařit pouze tehdy, když z něj ani na chvilku nespustíte oči. Pokud se mu povede odvést vaši pozornost, jednoduše zmizí. Nejvíc zlata na celém světě se ale nachází na konci duhy, na místě, kam se žádný smrtelník jen tak nedostane. Hrnce zlata tu totiž střeží ti nejstarší a nejváženější leprikóni.
Lidé po celém Irsku vědí, že tito malí skřítkové žijí v blízkosti jejich obydlí. Někteří je hledají kvůli vidině bohatství, jiní si přejí, aby jim splnili nějaké přání. Vždycky je ale nejlepší být s těmito malými skřítky za dobře, proto pro ně lidé nechávají u prahu svých dveří a v rozích místností kaši s rozinkami nebo medem.

Kaše pro kouzelné skřítky
1 l smetany (ne úplně čerstvé)
1 hrnek mouky (v případě potřeby i o něco více)
¾ l mléka
cukr a sůl podle vlastní chuti

Za stálého míchání přiveďte smetanu k varu, dokud nezmizí pěna. Postupně přidávejte mouku, až vznikne hustá kaše. Míchejte tak dlouho, dokud se neobjeví máslo. Pak odstraňte máslo a uschovejte. V jiném hrnci přiveďte k varu mléko a to pak za stálého míchání postupně přidávejte do kaše. Za častého míchání povařte 10 až 20 minut, dokud směs nezhoustne. Dochuťte cukrem a solí. Pokud podáváte svým domácím skřítkům, nezapomeňte nahoru přidat uschované máslo. (Asalová, J.: Keltská lidová kuchyně, 1998)



© 2009 COISCEIM | webdesign Impax, spol. s.r.o. | webmaster Honza Ircing
FOTOGALERIE